Featured

My very first new baby blog born

For the first post, I call it as a migration. Why? One reason to do migration is a constraint. Actually, I had a micro blogging since 2014. Recently, my lovely and flawless government blocked the platform. Whereas, all the shards I shared. A teaser of my life history was written in that platform. Willy-nilly, I just a small part of the society who had not a strength power. They had, I am not.
It has been for about a week the platform was blocked. I hope that it will be unblock but fact says that till this second it is still blocked. As I heard that one of the reasons is they stated “there are 360 accounts in that platform contain of impolite things and perpetuate the norms”. That was their opinion.

In my view point, I have used that platform since 3 years ago and I did not find it. It depend on what we see, what we search, and what we curious of. If there are contain of impolite things and perpetuate the norms it means the user search in a negative account. Not the positive one.

We should aware that we are living in the globalization era. We are living in the really post modern era where it required us to use a digital tool. We may find any information and it is our human right. Besides, we are living in the law of country. In every elements of this country has their own role and we should obey it. Please be a smart user, beauty thinker, and critical thinker.

Advertisements

A RANDOM THOUGHT HOW DO I CATCH SIGHT OF LANGUAGE

Education for human life is an absolute requirement that must be fulfilled throughout life. It should be long life learning. According to the concept of oneself worldview, without an education it a bit harsh impossible for a community to expand in parallel with an aspiration (dream), prosperous and happy. In any countries whether develop or developed, education as one of the most significant sectors for national development. This, is become a part of a mainstay for a definition as possible in an effort to improve the quality of Indonesian human life that is the faith and good fearing to God Almighty become a source of motivation for someone’s life.

Learning process is a young man’s attempt. Appointment of human become human that is called educators. In this world, every human is devided into different part of birth, culture, live and so on. We have to realize that between parts of the difference need a communication. In this globalization era, we know that language is the means of communicaton. This chase, I would like to share about how international language is needed. English is very important and useful for everyone. Fact, English is an international language in order to communicate between each people through the world. Living in the globalization era, our country needs generations who are able to communicate with foreign language in order to get the newest information for enhancing their knowledge related out of the country. Besides, English is the most crucial language for communicating each country to others.

The great of English language can`t be denied again in the life of society. English has been recognized as an international language that should be owned by everyone in order they able to communicate in a global world. The most essential that the students or people need in learning language is to communicate. Therefore, the simply target of learning English language is to develop the students in communicating. Then, other reason to know English they can speak influent to face the global world in their future.

English is the most famous language around the world. In Indonesia, English is placed as the foreign language. Somehow, in the other country it is become mother language of even second language. Therefore, studying foreign language especially English; we will know so many things that we never expected to know before. Simply example when we read English article, it will served us much information. In abroad, how the way they life, their lifestyle, the newest fashion, how their culture, how people get space to study in English country, how we learn a new knowledge and so on. Whatsoever, you will never get any suffer loses.

Kompilasi frasa; Makna kata

Dankon, Amikoj!

Sebab, menikmati syukur yang tidak ada habisnya adalah ketika saya mengeja sebuah kata “pertemanan”. Bagi saya, jalinan pertemanan adalah hal yang sangat luar biasa indahnya setelah keluarga. Sampai sampai saya di buat mabuk oleh racikan kata yang saya buat sendiri, “Family, friendship, love and life”. Dimana, tiga unsur dalam kehidupan adalah tentang bagaimana kita dikenalkan di dunia ini di tengah keluarga, diajari untuk mengenal dalam jalinan pertemanan dan merekatkannya dengan saling mencintai. For me, That’s the mean of life!

Bagi penikmat introvert seperti saya ini, amat sangat sulit untuk bisa berteman dengan baik. Bukan berarti saya terlalu pemilih; akan tetapi, saya selalu memiliki banyak sekali kesusahan mental yang saya alami untuk sekedar berteman dengan banyak orang. Lemme tell you, hanya ada segelintir orang yang mampu bertahan untuk berteman baik dengan saya, tidak lebih dari sepuluh. Padahal, jika dihitung dengan jari kaki dan tangan pun umur saya masih lebih dari itu. Whatsoever, that the fact of me. Dengan pertemanan saya yang tidak lebih dari sepuluh itu, it doesn’t mean that I avoid to make a friend. Those, just a part of oneself that know me well, the real I am. Besides, I like to make a friend!

Therefore, I must say thanks a bunch! Terimakasih menjadi teman yang bisa menerima saya apa adanya. Even, I’m not good enough for being your friend. Terimakasih sudah mengajari saya banyak hal. Mendengarkan ucapan saya yang bahkan saya sendiri tidak tahu apa yang saya katakan. Mengejakan banyak huruf yang selama ini saya tidak mampu untuk sekedar menyuarakannya. Membaca makna yang mana saya selalu gagal untuk memahami. Menulis kata yang bahkan sulit sekali untuk sekedar menggerakkan tangan. Terimakasih, sudah mengajari banyak hal.

Kompilasi Kata; Mengolah Rasa

“Tidak melulu kebahagiaan diterima dengan tawa, tidak semua kekecewan diterima dengan perasaan lara.”

Emosi itu banyak sekali perwujudannya. Bahagia, syukur, kecewa, amarah, dan masih banyak lagi lainnya. Hanya saja, mari kita terima dengan lapang dada. Dengan ikhlas. Kita tahu, pagi akan datang dan siang akan menghadang. Lalu, senja menjemput untuk kemudian diganti dengan malam. Kadar emosi dalam perasaan manusia pun begitu, sama. Bukankah alam sudah mengajari kita.

Jika kita terlalu fokus pada satu rasa itu hanya akan merusak jiwa kita. Semua rasa harus di cicipi entah apapun itu rasanya, menyakitkan ataupun melegakan. Makanya, pepatah selalu bilang, jangan berlebihan. Jangan berlebihan mengolah rasa tepatnya.

Adakalanya, kita menaik turunkan kadar rasa. Akan ada saatnya kita di diajari oleh rasa. Entah itu bahagia ataupun kecewa. Tidak melulu kebahagiaan diterima dengan tawa, tidak semua kekecewan diterima dengan perasaan lara. Memang, pada dasarnya, bahagia selalu berhubungan lekat dengan tawa. Pun begitu dengan kecewa, ia sangat melekat erat dengan lara. Untuk beberapa kasus, kebahagian bisa diterima dengan lara; pun sebaliknya, kecewa di terima dengan tawa. Semua itu yang menjadikan kita terbiasa.

Akan tetapi, mari kita kembali pada tujuan awal kita “mengolah rasa”. Kekecewaan yang mendalam hanya akan membunuh akal sehat kita secara perlahan. Kecewa terhadap masa lalu misalnya. Itu hanya akan mempersulit kehidupan masa kini kita, sakit dan menyakitkan. Sesakit apapun, kita tidak akan pernah bisa menolaknya. Waktu akan menyembuhkan? Tidak, waktu tidak akan benar benar bisa menyembuhkannya. Hanya saja, waktu selalu memberi kita ruang gerak untuk sekedar melewatkannya.

Lalu, siapa yang bisa membunuh rasa sakit itu? Jawabannya adalah, diri kita sendirian, pengolahan rasa. Yang menyakiti diri kita adalah kita, yang membahagiakan kita adalah diri kita. Maka, kita lah yang berhak untuk sekedar meminimalisir rasa lara maupun bahagia itu. Diri kita lah yang paling berhak untuk mengatur kadar rasa dalam diri. Entah itu kebahagiaan, kekecewaan, kepedihan, ataupun kadar lainnya.

Hal yang terpenting dalam mengolah rasa juga sebuah keikhlasan. Memang, kita tidak pernah tahu definisi ikhlas yang sebenarnya bagaimana. Akan tetapi, manusia sudah diberi itu dalam jiwa nya. Lepaskan apa yang memang seharusnya di lepaskan. Ikhlaskan, maka pengolahan rasa akan lebih cepat terkendali.

Cerita Sampah

“Buanglah sampah bukan pada temannya; tapi tempatnya.”

Malam itu bulan Agustus 2018, kita berlima sengaja ngumpul di kedai kopi, walau saya persennya coklat. Kita di circle pekerjaan yang bukan se-spesies. Satu anak design, satu anak arsitek, 2 anak kantoran dan satu anak Emak Bapak, saya. Latar belakang kami sangat berbeda. Mungkin sudut pandang kami juga sedikit bervariasi. Tibalah di salah satu topik yang ngebuat saya tertarik, sampah.

Terlepas itu, topik ini menyatukan kami. Walaupun saya cuma bengong pasang kuping. Ya, tanpa terduga mereka antusias sekali membahas perkara sampah. Sampai sampailah ngalor ngidul cerita tentang sampah. Cerita masa kecil mereka dan sampah. Bagaimana mereka ngerti dan nyadar tentang bagaimana sampah harus diperlakukan semestinya. saya kagum! Orang sehebat mereka masih sangat peduli dengan lingkungan.

Betapa tidak? Mereka sangat geram gegara setiap berhenti di ind*merit ataupun alf*merit. Disana itu pasti selalu ada sampah yang pastinya, dengan sengaja ditinggal. Mulai dari putung rokok, bungkus kuaci, bungkus sa*i roti dan masih banyak kawan kawannya, sampah. Padahal, disebelah tempat duduk mereka itu udah ada tong sampah yang gedenya segede galon. Tapi, tetep aja sampah berserakan dimana mana.

Indikasi kami pada makhluk ini adalah, mungkin manusia dewasa/remaja yang melakukan hal tidak baik ini. Kami sadar jika mereka itu pasti melihat tong sampah, sedikit kemungkinan jika mereka tidak melihat nya. Tarikan kesimpulan random kami adalah, bisa jadi, mereka malas untuk membuangnya, terburu buru, sengaja, dan sudah menjadi kebiasaan.

Tapi, kalo dipikir lagi si ya, orang yang punya rasa tanggungjawab dalam dirinya itu nggak bakalan tega ngebuang sampah kalo nggak di tempatnya. Bahkan, untuk make sedotan ataupun plastik pun masih mikir, itu perlu banget nggak si?

Well, lupakan. Saya tarik kesimpulan yg masih saya ingat. Jadi, betapa pentingnya stimulus sejak dini untuk peduli lingkungan. FYI, saya pernah sedikit membantu dosen dalam pembuatan konten buku untuk anak SMP, tema besar dari buku tersebut adalah PEDULI LINGKUNGAN yang mana disetiap chapter nya harus berkaitan erat dengan lingkungan. This, dari lini pendidikan sudah berusaha membantu anak anak untuk sadar lingkungan. Lalu, Betapa pentingnya, kecerdasan emosi yg harus dibangun orang tua. Banyak yang menjudge kalo anak ataupun orang yang tidak punya kelakuan baik itu salah nya guru. Dengan dalih mereka di sekolahin kok kelakuan kok gitu. Well, kami tidak sepenuhnya berfikir seperti itu. Ada banyak sebab dan musabab lainnya. Semua lini berperan.

Sekarang, bukan hal penting untuk menyalahkan siapa. Kita kudu mikir, bagaimana. Bukan apa dan siapa. Bagaimana caranya kita saling mengingatkan satu sama lain untuk peka lingkungan. Untuk bijak menyikapi sampah. Atau, untuk sekedar mencontohi bagaimana sampah semestinya di buang. Kekaguman saya adalah, ketika mereka memikirkan cara cara tersebut. Tidak usah ribet dulu, sampai mendaur ulang sampah. Dimulai lah dari adik adik atau anak kecil disekitar kita untuk mencintaimu lingkungannya. Pada anak kecil, dengan mencontohkan membuang sampah pada tempatnya, dengan menahan sampah untuk tidak dibuang sembarangan jika tidak ada tempat sampah. Kepada ibu atau Tante kita, untuk selalu membawa tas belanja saat berbelanja. Kepada teman makan kita, untuk saling mengingatkan tidak melulu menggunakan sedotan. Kepada diri kita sendiri untuk tidak meminta plastik bungkus jika hanya sekedar berbelanja ala kadarnya.

Marilah, memulai dengan cara – cara yang sederhana. Tidak perlu rumit. Yang kita butuhkan hanyalah memulai mengingatkan dari hal hal sederhana hingga lusa menimbulkan sesuatu yang cukup luar biasa bagi kita. Sayangi pelanet ini; karena kami, manusia yang di percayai Tuhan untuk merawat, bukan menjahat.

DO WE LIVE ON THE OTHERS’ PERCEPTION?

How long have you lived in this planet? Now, how old are you, 30s, 20s, or even less than 20s? Then, how often you live on the others’ perception? Was it too often bombarded your single day of lifetime? Whatsoever, we cannot predict what is our life be like, how it runs, how it plays and how it visible in sight. Those, we cannot predict!

In some cases, the entrance of doing something new; we refer to the others’ perception. We have to realize that we life on the others’ perception. Thus, we are not allowed to deceive on it! Simplicity, the cycle of doing others’ perception as follows we find a new thing to be done; trying to deal with our selves; there so many references of humans’ perception; automatically, our mechanism runs; our brain deal with one of human perception; forcing ourselves to perceive it with probability 99% success; hoping all runs well with 1% percentage abortive attempt. Those, what human want! Even if they never know what’s next.

Well, now we can see the real fact. Most of people think that life wraps a bunch of anxious. That is why people bustle themselves to find appropriate solution. Some of them follow oneself perception and other use their own perception. Perception is representative of dozen words that deal with oneselfs’ understanding. Thus, they will absorb oneself perception as their shackled future.

The rise question up is, do we life on the others’ perception? In this self-mini research, I will not use the word “WE” as the pronoun for this object. Besides, let me use a capital letter of “I” as the object for this self-research.

Now, I have a bit crossed my 20s. Then, what I have done through my lifetime? Was I happy, sad, worried, weird or the other emotion. Years, I live on my random though. I cannot state that I was happy or even I was sad. Almost, I fell all kind of those emotions. Due to I am human, I can feel all the emotions. I can say that I am thinking too much of what people perceive on me. I set myself to be liked and accepted. How I make a friend. How I set my attitude. How I speak to other. How I make a topic of conversation and so on. There so many things I set before I decide to do. It was hard for doing this. I fortify myself with a huge perception on oneself.

I do realize, I have been collected a thousand dozen of perceptions on my own mind. Sometimes I choose one of them to apply of what happened on me. It has been years I done for this. Then, I do realize that I could not life whit this way. I am too selfish on myself. There is something to be evaluated. Even, I am typically a person who never evaluate my life. I did what it should be done. I never plan going into detail. I just do what I want and consider a bit of risk. Simplicity, I love a freedom idea.

Nowadays, I do realize that I have to evaluate myself. I perceive that there is a wrong mechanism comes to me. Truth to be told, I could not life on banal ideas that lead me into a box of prediction. Whatsoever, I should stop myself to be another oneself and start to be the real me! It has been years I life in a box of somebody’s perception. Ridiculously I force myself to enjoy being their shadow. As if I am not a peasant and I compel myself to be a peasantry. It was hard and I did. Besides, I have to end myself to be their shadow. Now, I am start to me myself and love my own life!

SHOULD EVERYTHING THAT IS LEARNED IS CONTAINED IN BOOKS?

Learning, as one of definition that indicates things of someone interest. Books have been an inevitable part of one-self life as the source of gaining knowledge. An important thing of learning is gaining knowledge. In order to know what learning is we need to flashback of what we have done. In this case, I will take a part of myself as the subject. In my point of view, learning is related to what we can take from what we have done. It does not matter worse or jubilant experiences. That is to say that those emotions will lead us to the mean of “learning”.

Generally, people state that the more you read; the more you gain knowledge. Well, it cannot be denied in the academic site. I’ll say for this case. Let us see, how huge this statement works. Being an educational student I read so many theories of how should teacher apply the methods to the learner. How should teacher match the media and student characteristic, facility, and classroom condition. Theories of various student psychology in the class and so on. In this case, textbook knowledge is merely description of facts information. Besides, experience teaches us a lot.

For instance, As long as being undergraduate student I read a lot of books that my lecturer and friends recommended. Those books gave me so many things that I did not know before such as educational system, curriculum, student characteristic, students psychology and so on. Then, I wonder of how the theories work in the real life school learning process. However, I cannot place the textbook as the most important thing of learning. Indeed, I need experience of what I have learnt. It such as the proving of theory itself. I did experiment in my last year. I tried to practice what I have learnt before. It works. I got self-confident for doing experiment.

Needless to say that books are not important. What I have mentioned as an education student it imply that both of books and experience is needed in gaining knowledge. I cannot use textbook knowledge as my priority learning, so does experience. Both of them work in the same line. Those all make a good correlation.

A person who has learned from experience never forget what has happened. They will learn new things through the experience they did as a new thing to be learnt in the future. If something happened as the same experience in the past, he will put the best to further improve it; then, it will enhance his skill and paradigm. Experience will help the doer who get the same situation and that helps other people to be aware of what he do. He can even avoid some of factors that can affect his performance.

All things considered, it seems reasonable to assume that both of books and experience are the flawless combination for human learning. Knowledge from precious experience linger up in our minds forever and build up our confidence to face the same case in the future. On the other hand, we cannot deny the book as a source of information are not important. It is important enough. Hence, experience placed in the higher level than books.

7.13.1.’19

The impetus technology in the digital era for student toward the next generation

“Technology is not a lieutenant life; human is the boss”.

In most developed countries, students use digital technology and the internet in all facets of their daily life such as completing task, communication, searching information, and so on. As a millennial students, they surrounded by digital communication technology where they can get information easily. Some of them use technology primarily for social and entertainment purposes. Therefore, we should take a chance that the paradigm of technology is not about entertainment. There are so many chances through the technology that we can use. Here is some of positive vibes in the use of technology such as empower skill, explore our passion, enhancing knowledge, increasing higher education, innovation and so on.

For the very first chance is about empower students skill. In the use of technology, the students able to enhance themselves in addressing skill. So, how do the students use technology to enhance their skill? The simply answer is they can empower the technology toward their own skill. Everyone has their own skill and each of them can use internet to sharpen their skill. For example, to people who currious online marketing, they may use online shop platform, to a person who has a talent in entertainment, they may use You Tube channel as facilitation in creating good and beneficially content, to a person who like to write they may expand their work through internet connection in order people able to read his/her though and so on.

The second, by the use of Internet in Android, it makes the user easier to access information they need. The user may use internet to find the newest information. Besides the user can find the information, the user can download application that the user need in Google play store or App store. After the application installed, some the application provided to be played offline. Its really help people to enhance their passion.
In the digital era, the youngster knows well about technology due to they live in the digital era. Access to instant information has infiltrated our society and is seamless part of personal and professional live. Then, detailed information and guidance on the digital instructional materials that are available to 21th century learners via device everywhere, anywhere.

Nowadays, smartphone has become an everyday technology. Students have used smartphone based on Android as their daily activity. With the advance of the technology and its easiness, new applications have been developed rapidly to facilitate the user. The smartphone is used to access all information that the user needs. For example, sending an e-mail, searching information in Google, download the application in Google play store or App play store and so on. There are so many applications that provide every subject they need. For example, who want to study English they can download some application related to English application such as Grammar, Vocabulary, TOEFL, pronunciation and so on and so does another specific subject.

The last, as a young generation, we lived in the digital era. We should share the benefits of the technology to the society through our own way due to every human has their unique way to serve positive vibes to their family, friends, of even society.

Kebesaran Hati Penjual Cabe Pasar johar Semarang

Semarang, 8 tahun menunggu dan menghadapi pembeli cabe yang sebagian besar adalah ibu rumah tangga merupakan tantangan besar Selamet (43) asal Klaten ini, hal ini membutuhkan mental yang sangat kuat.

Wajah yang berseri serta tetap tersenyum tampak pada laki laki asal Klaten , senin (10/12/2018). Kesabaran menghadapi pelanggan yang menawar harga cabe dan kata kata yang menyakitkan ia hadapi sehari hari.

“Kegiatan berjualan cabe saya tempuh selama 8 tahun yang lalu, yang mana dulu berjualan di johar lama di mulai hanya dengan membawa tampah kecil di pinggiran jalan sampai mempunyai lapak dan sekarang berganti di relokasi pasar johar dengan lapak yang sudah banyak perkembangannya.” Ujar Selamet.

Pria kelahiran klaten ini memperoleh cabe dari beberapa pemasok, setiap pagi hari sekitar pukul 03.00 Selamat sudah berada di pasar johar untuk mengambil jatah dari pemasok cabe. Selamet menjualkan 5 jenis cabe saja, yang biasanya banyak diminati oleh pembeli.

Adapun 5 jenis cabe antara lain cabe cempar yang berasal dari Bandungan yang biasa ia jual dengan kisaran harga Rp. 18.000, cabe setan dari Wonosobo Rp. 24.000, cabe hijau kriting Temanggung Rp. 12.000, cabe rawit Banyuwangi 14.000, dan cabe hijau besar Jogja Rp. 14.000.
Cabe yang dijualkan hanya bertahan satu sampai dua hari saja, untuk mengatasi hal tersebut Selamat mencari pembeli dengan porsi besar dan memberikan pengurangan harga dari harga yang sebenarnya.

Zunita langganan cabe pak Selamat menambahkan dalam hal penjualan pak selamat hanya mempertahankan kwalitas dan selalu berkata jujur bila cabe yang ia jual kurang baik atau sudah cabe hari kemarin.

Sekat Otak

“Bukan perihal sekat; jebakan delusi; terkontaminasi ilusi.”

Bisa jadi, kita terlalu sering menyekat otak. Memaksakan jahat untuk tidak berkembang. Membendung aliran yang seharusnya bisa mengalir bebas.

Bisa jadi, kita terlalu sering tersekat oleh pemikiran-pemikiran negatif; mengubah perspektif dan menanggalkan ide positif.

Bisa jadi, kita terlalu sering memelihara racun dalam otak. Menanggalkan kebahagiaan demi sebuah delusi kesenduan. Mencopot keindahan hanya karena ilusi kepahitan.

Bisa jadi, kita terlalu sering memanifestasikan kesedihan dengan perwujudan kebahagiaan. Padahal, rasa adalah sebuah kepastian. Bahagia dan sedih adalah dua rasa yang tidak bisa di campuradukkan. Tidak bisa!

Bisa jadi, kita terlalu sering tersekat masa lalu; mengabaikan masa sekarang; khawatir dengan masa mendatang. Hal ini (sungguh) tidak boleh terjadi, sama sekali tidak boleh! Jika terjadi, kita menghina Tuhan. Ia sudah menciptakan taqdir sesuai kadar; kita tidak boleh menakar.

Bisa jadi, kita terkadang lalai bahwa kita (bukan) manusia. Bahwa kita memiliki super bos. Jika otak membias sampai disini, maka kita bisa berdamai. Hidup tidak melulu penyekatan dan perekatan ilusi yang kita buat. Bukan tentang bagaimana kita berdasarkan otak kita. Bukan bagaimana kita dengan standar otak kita.

Hidup adalah tentang bagaimana kita bisa menyadari untuk bisa menjadi manusia lebih baik. Saya pribadi, (sama sekali) bukan manusia baik. Terlalu sering menyekat otak. Terjebak delusi; Terkontaminasi ilusi. Tapi saya (mencoba) sadar, hidup bukan perihal sekat dan penyekat. Ia menyediakan banyak hal untuk kemudian kita syukuri.

Sekat otak, 2 September 2018